close

Bijeli čaj - šalica antioksidansa

Među pravim čajevima bijeli čaj sadrži najviše antioksidanata. Redovito i dugotrajno pijenje bijelog čaja, prema istraživanjima, može umanjiti šansu za razvoj nekih vrsta karcinoma, pomoći u bržoj detoksikaciji tijela, umanjiti učinak starenja kože, imati antibakterijska svojstva, pomoći u regulaciji glukoze i  pri mršavljenju. Sve to su karakteristike koje se u sve većem broju otkrivaju u istraživanjima bijelog čaja.

Što je bijeli čaj?

Bijeli čaj je isto kao zeleni, oolong ili crni čaj proizveden od biljke camelia sinensis, samo što bijeli čaj ne prerađuju. Vršci i vrlo mladi listovi camelia sinensis beru se u rano proljeće i suše na suncu. To je postupak proizvodnje bijelog čaja. Listovi bijelog čaja ne sadrže klorofil, pa su srebrno bijeli. Sadrži vrlo malo teina.

U usporedbi sa zelenim čajevima, bijeli čajevi sadrže oko 30% antioksidanata, a zeleni čajevi 10-20%.

Koji su pozitivni učinci redovitog pijenja bijelog čaja?

Detoksikacija tijela i smanjenje učinka starenja:

Slobodni radikali u tijelu oštećuju stanice u našim organima i koži, što dovodi do bržeg starenja.  

Zdrava i pomlađena koža:

Istraživanja su također pokazala da redovito pijenje bijelog čaja može pomoći u održavanju zdrave kože i također zaštititi kožu od djelovanja UV zraka (pri tom, naravno, budite svjesni da bijeli čaj nije zamjena za kreme za sunčanje).

Oboljenja od raka:

Neka istraživanja pokazuju da bijeli čaj može pomoći u prevenciji raka pluća. Istraživanja pokazuju, da bi bijeli čaj mogao djelovati kao kemopreventivni element u daljnjem rastu stanica raka, jer bi ekstrakt bijelog čaja trebao spriječiti mutacije stanica. Međutim, treba imati na umu, da su istraživanja o učincima bijelog čaja na karcinom još uvijek nedovoljno istražena, te da je potrebno još mnogo istraživanja, koja će definitivno potvrditi ljekovite učinke aktivnih sastojka bijelog čaja protiv karcinoma.

Dijabetes:

Bijeli čaj sadrži polifenole koji pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala i na taj način smanjuju njihov negativan utjecaj na naše tijelo.

Utjecaj bijelog čaja na dijabetes pokazao je u nekim istraživanjima, da bi bijeli čaj trebao pomoći kod prekomjerne žeđi i sniziti razinu glukoze u krvi.

Antibakterijske sposobnosti:

Bijeli čaj bi trebao zaštititi našu kožu od virusa i bakterija koje ju napadaju, i tako pomoći poboljšanju zdravlja.

Gubitak kilograma:

Sve brži životni tempo nas prisiljava na nezdrav izbor prehrane, te nas sprečava da se dobro i kvalitetno krećemo. Tako da brzo dobijemo kilogram ili dva više, koje je teže izgubiti nego dobiti. Stoga nam bijeli čaj može biti od velik pomoći pri ponovnom uspostavljanju uravnotežene prehrane, jer bi trebao zaustaviti stvaranje dodatnih masnih stanica.

Kako piti bijeli čaj?

Priprema: Priprema bijelog čaja ista je kao i priprema zelenog čaja. Vodu prokuhamo i ohladimo na 70 - 80° C, a zatim prelijemo čaj (doziramo jednu čajnu žličicu čaja na 2 dcl vode) i ostavimo stajati 2 - 3 min.

Preporučena dnevna količina: Dvije do četiri šalice bijelog čaja. Ali pazite! Voda i dalje mora biti glavni izvor tekućine koju pijete.

Leave a Reply