Hladna priprema zelenog ili crnog čaja još je pristupačnija na poslu zbog svoje jednostavne pripreme, a prije svega omogućuje ispijanje čaja u toplijim danima.
Hladni čaj je jednostavna i ukusna priprema zelenih ili crnih čajeva (na ovaj način možete pripremiti i bijeli, žuti ili oolong čaj) koji će vam vrlo brzo postati svakodnevna navika.
U toplijim danima tražimo hladnije osvježenje, pa topli čaj ne dolazi u obzir. Osim toga, zeleni čajevi pripremljeni s toplom vodom postaju gorki kada se ohlade i gube okus. Stoga je priprema s hladnom vodom odlično rješenje za sve koji bi i u toplijim danima željeli piti svoj omiljeni čaj.
Zašto pripremiti čaj s hladnom vodom?
Prilikom pripreme zelenog čaja s hladnom vodom iz čaja se eliminira manje teina i katehina, pa je čaj manje opor, puno je svježijeg i slađeg okusa. Otkrit ćete potpuno novu aromu svog omiljenog čaja iz hladnijih dana.
Hladan čaj je puno lakše pripremiti od vrućeg, jer ne zahtjeva znanje s pravilnom temperaturom vode niti s vremenom namakanja čaja.
Kako napraviti čaj s hladnom vodom?
- Prelijte hladnom vodom željenu količinu čaja (1 žličica na 2 dcl vode)
- Ostavite čaj u vodi minimalno 2 sata, ali možete ostaviti i preko noći u vodi (čaj možete staviti u hladnjak, a možete ga pripremiti na sobnoj temperaturi)
- Procijedite čaj
- Probajte čaj i dodajte šećer, med, citruse, svježe voće, voćne sokove po ukusu (ovdje možete pustiti mašti na volju)
Ovakav način pripreme čaja zanimljiv je ako želite zdravo osvježenje na poslu, bavite se sportom ili općenito želite zdravo osvježenje.
Na isti način možete pripremiti i voćne, biljne ili rooibos mješavine.
Želite li s nama podijeliti svoj recept za pripremu ledenog čaja ili fotografiju? Označite nas na Facebooku ili Instagramu (da vidite svoju objavu, označite nas sa @cajoteka_chai)