01 4926592
Vaša košarica:: 0
Košarica Subtotal: 0,00 €
Posjetite nas u Zagrebu: Masarykova 1. Radno vrijeme: Pon-Pet 09:00-21:00h, Sub 09:00-20:00h. Za online narudžbe poštarina je besplatna iznad 35€ (263.71hrk).

Kava ili čaj?

Dilema koja dijeli pristaše kave i čaja na različite obale istog otoka. Postoji mnogo objašnjenja, ali jedno je istina: učinak kave i čaja na organizam je različit.

Glavno svojstvo čaja koje mu daje reputaciju zdravog napitka su antioksidansi. Upravo zbog toga se pojavilo opće mišljenje da kava nije “zdrava”. Nije istina – da kava nije zdrava. Kava je po našem mišljenju, sa stajališta zdrave osobe, jednako “nezdrava” kao i čaj.

šalica čaja i kave

Razlika između ispijanja kave i čaja je u djelovanju teina ​​odnosno kofeina i aminokiselina na tijelu - tu su kava i čaj različiti, tu možemo raspravljati- koje je piće bolje (ako naravno zaboravimo na okus koji mnoge uvjerava da piju jedno od toga).

 

KAVA

Kava je većini jutros najbolji prijatelj, jer kofein daje brzu dozu energije – tako da učinak kofeina osjetimo odmah. Ali oprez! Nakon popijene šalice kave, brzog porasta energije, a zatim i pada energije, često nismo svjesni da se kofein izlučuje do 8 sati nakon uzimanja – iako je učinak manji.

Većina ljudi izbjegava kavu jer im izaziva tjeskobu, drugi osjećaju nervozu nakon ispijanja kave. Kofein opterećuje krvožilni sustav jer sužava krvne žile dok ih čaj širi.

 

ZELENI I CRNI ČAJ

Zeleni i crni čaj mogu sadržavati samo 1/4 teina u šalici čaja kao u istoj količini kofeina u šalici kave. Čini li to čaj manje okrepljujućim?

Tein u čaju djeluje mirnije i postojanije. To znači da se sporije i dulje izlučuje, što znači da kasnije počinje djelovati, a svoju energiju će duže održavati na određenoj razini. Osim teina, čaj sadrži i aminokiselinu L-teanin koja smanjuje brzinu apsorpcije teina u naše tijelo, osim što stimulira neurotransmiter GABA, koji djeluje protiv osjećaja tjeskobe. Stoga se uvriježilo opće uvjerenje da čaj ima veći učinak na mozak, jer kombinacija teina i L-teanina pozitivno djeluje na mozak.

 

Kava je izvrstan izbor kada vam je energija potrebna odmah, a čaj kada želite dulje sačuvati energiju i ostati produktivni.

 

MATE ČAJ

Zanimljivo piće koje je stoljećima fasciniralo stanovnike Južne Amerike, a sve više se cijeni i drugdje u svijetu.

Sadrži matein čiji je sadržaj između zelenog i crnog čaja s jedne strane i kave s druge strane (po šalici čaja sadrži oko 2/3 mateina prema količini kofeina u kavi u istoj šalici). Razmišljate o espressu? Možda biste trebali razmisliti o šalici mate čaja - gotovo su isti u pogledu sadržaja mateina/kofeina.

Uz matein, mate sadrži i teobromin i teofilin koji djeluju opuštajuće na naše tijelo i povećavaju proizvodnju dopamina, koji osim što poboljšava dobrobit, poboljšava i motivaciju i koncentraciju.

 

Svakako nije preporučljivo pretjerivati ​​ni s jednim od ovih napitaka, jer prekomjerna dnevna konzumacija kofeina/teina/mateina dugoročno ne utječe na naš organizam najbolje. Pokušajte s "kofeinskim postom" tjedan ili dva (što znači da za to vrijeme ne pijete kavu ili čaj), a zatim uživajte u kavi ili čaju prema svojim potrebama koje osjećate.

Leave a Reply
Brošura

Ostvarite -10%

Ostanite u tijeku s novostima, promocijama i posebnim pogodnostima.

Upisivanjem svoje elektronske adrese prijavljujete se na e-novosti, kojima će vas poduzeće Drop shop d.o.o. obavještavati o novostima u ponudi u e-shopu i trgovini, o marketinškim aktivnostima i drugim promocijama. Prijavom na e-novosti upisujete se i u bazu primatelja pogodnosti (popusti za vjernost, mjesečna nagradna igra), koje Drop shop d.o.o. nudi svojim korisnicima.

Radi prijave na e-novosti Drop shop d.o.o. skuplja sljedeće podatke: e-adresu, IP, a u slučaju da se prijavite kao registrirani član, i ime i prezime, adresu, telefon i datum rođenja.

Nakon slanja obrasca elektronskom poštom, na navedenu ćete adresu primiti potvrdu primitka – njenim ćete potvrđivanjem do opoziva biti prijavljeni na e-novosti Drop shop d.o.o. (tzv. opt-in odobrenje). Kad god želite možete pismeno ili klikom na gumb Odjava u e-novostima zatražiti da operater osobnim podacima trajno ili privremeno prestane koristiti vaše osobne podatke u svrhu izravnog marketinga. Vašem će zahtjevu biti udovoljeno u roku 15 dana od primitka zahtjeva, kako nalaže zakon. Možete zatražiti i prijenos ili upoznavanje s podacima.

Operater Drop shop d.o.o. se obavezuje da će podatke brižno čuvati u skladu sa zakonom koji uređuje čuvanje osobnih podataka.

Pošiljatelj e-novosti i operater vašim osobnim podacima je: Drop shop d.o.o., Mrharjeva 8, 1210 Ljubljana, Slovenia

Provjerite Pravilnik o privatnosti.

Čajevi branda CHAI imaju odgovor za sve vrste vaših raspoloženja. Kada nemate energije oživljavaju vas, kada god poželite mogu vas zagrijati ili ohladiti.

Čaj može postati sastavni dio vašeg druženja s prijateljima ili vaš vjeran pratitelj u većini vaših trenutaka u danu.

Saznajte više o našoj priči.

Poslovnice

Zagreb
Masarykova 1

Čokoladnica d.o.o., XII Vrbik 14, 10000 Zagreb, Hrvatska, OIB: 87186759718; © 2023 Čokoladnica d.o.o. Sva prava zadržana. Tečaj konverzije: 1 hrk = 0.132702 €
Izdelava spletne trgovine Degriz