close

Lapacho - najbolji prijatelj tijekom prehlade ili gripe

Lapacho (poznat i kao Taheebo ili Pau D'Arco) je čaj koji starosjedioci Južne Amerike koriste u medicinske svrhe već tisućljećima.

Što je Lapacho?

Lapacho je unutarnja kora stabla Pink Ipe, koje raste u Južnoj Americi i koju starosjedioci sa područja Brazila, Sjeverne Argentine, Paragvaja i Bolivije već tisućljećima koriste u medicinske svrhe. 

Glavna svojstva Lapacho čaja

Čaj ne sadrži kofein, ali je vrlo bogat raznim vitaminima i mineralima poput: željeza, kalcija, magnezija i mangana.

Zbog svog antibakterijskog i protuupalnog djelovanja, domoroci ga nisu koristili samo kao čaj, već su, na primjer, koru drveta nanosili na svježe rane kako se ne bi inficirale.

Učinak Lapacho čaja

Čaj bi trebao pomoći kod raznih bolesti poput artritisa, dijabetesa, problema sa crijevima, problema mokraćnog mjehura i infekcija.

Djeluje kao svojevrsni prirodni antibiotik.

Ima laksativni učinak.

Pomaže kod anemije.

Stimulans je imunološkom sustavu. Pripisuju mu sposobnosti stimuliranja imunološkog sustava iste kao kod ehinaceje (rudbekija, crvena rudbekija, pupavica) ili ginsenga. Budući da ima protuupalni učinak, vrlo je učinkovit prirodni lijek kod pojave prehlade, gripe ili groznice.

Također je izvrstan kao preventiva - za jačanje imunološkog sustava.

 

Lapacho čaj se pije u svrhu jačanja imunološkog sustava

  1. Prevencija tj. jačanje imunološkog sustava

Od jeseni do proljeća možete napraviti sjajnu "terapiju" s čajem Lapacho, pijući 2 šalice čaja dnevno dva, do tri tjedna.

2.Tijekom prehlade ili gripe

Odmah nakon prvih simptoma prehlade ili gripe, počnite piti Lapacho čaj, ali ne više od 1 litre dnevno! Čaj će vas ojačati i brzo umanjiti simptome gripe ili prehlade.

Priprema čaja Lapacho

Priprema nije zahtjevna, ali treba biti oprezan u pripremi.

Tijekom pripreme ne preporučuje se upotreba metalnih cjedila.

Stavimo 1 vrhom punu žlicu kore stabla u 1 litru kipuće vode i kuhamo na laganoj vatri 5 minuta. Ostavimo u vodi još 20 minuta, a zatim je ocijedimo.

Upozorenje:

Trudnice i dojilje ne smiju piti čaj.

Ne preporučujemo ga osobama koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi.

Čaj ne smijete piti konstantno. Nakon maksimalnih šest tjedana uživanja u čaju, preporučujemo pauzu od najmanje četiri tjedna.

Leave a Reply