Zeleni čaj je vrsta čaja uzgojenog od biljke Camelia Sinensis (čajevac). Poznajemo dvije vrste stabla čaja:
- Camelia Sinensis Sinensis: je grm s manjim listovima i potječe iz Kine. Ova vrsta stabla čaja najčešće se koristi za uzgoj bijelog i zelenog čaja, ali najviše raste u Kini, Japanu, Nepalu, Južnoj Koreji, Vijetnamu, Novom Zelandu itd.. Za rast joj je potrebno puno sunca i suhog zraka, također dobro raste u hladnijim planinskim područjima.
- Camelia Sinensis Assamica: porijeklom iz pokrajine Assam u Indiji. Grm ima nešto veće listove, nalazi se na indijskom potkontinentu i Šri Lanki. Najviše se koristi za pripremu crnog čaja. Za uspješan rast potrebna mu je vruća, vlažna - tropska klima.
Odakle dolazi zeleni čaj?
Neosporna domovina zelenog čaja je Kina, točnije provincija Yunnan. Tamo raste od 260 do nešto više od 380 varijacija ove biljke. Neosporno je da su Kinezi vrlo dobro poznavali čaj već u 3. tisućljeću prije Krista, dok se čaj u Japanu proširio u 12. stoljeću poslije Krista.
Vrste zelenog čaja
Nije svaki zeleni čaj istog okusa, čak i ako je od iste biljke. U čaju su važni rast, vrijeme berbe, kao i obrada listova čaja.
Najvažniji čimbenici koji utječu na čaj:
- prerada listova čaja
- tlo, klima, način uzgoja biljaka
- vrijeme žetve
- koji se dijelovi biljke beru (vrhovi, prva tri lista, četvrti, peti list i grančice,...)
- kolika je toplina pri preradi čaja
- kakvog su oblika listova (usitnjeni, smotani...)
- veličine listova čaja
Koja je razlika između zelenog kineskog i japanskog čaja?
Kada govorimo o čaju iz Kine ili Japana, ne govorimo samo o dvije različite tradicije čaja, već prije svega o dva različita načina obrade listova čaja. U Kini se prže, dok se u Japanu pare. Druge zemlje koje prerađuju zeleni čaj oponašaju kinesku ili japansku metodu. Oni unaprijed odlučuju hoće li čaj biti travnatiji ili slađi, zemljast.
Kineski zeleni čaj
Kineski zeleni čajevi su prženi. Peku se ili u posebnim košarama, tavama ili u velikim bubnjevima - što zaustavlja oksidaciju. Kineski čajevi su žuto-zeleni ili tamnozelene boje i slađeg, zemljanog okusa.
Japanski zeleni čaj
Japanski zeleni čajevi kuhaju se na pari. To znači da se čajevi nakon brzog sušenja na suncu kuhaju na pari, čime se zaustavlja oksidacija i dobiva tipična zelena boja čaja. Japanski čajevi su nježniji, biljne arome.
Zainteresirani ste za ponudu zelenih japanskih ili kineskih čajeva? Kliknite za ponudu