close

Što je zeleni čaj?

Zeleni čaj je vrsta čaja proizvedena od biljke Camelia Sinensis (čajevac). Postoje dvije vrste čajevca:

 • Camelia Sinensis Sinensis: je grm s manjim lišćem, dolazi iz Kine. Od ove vrste čajevca uglavnom se proizvode bijeli i zeleni čajevi, uglavnom raste u Kini, Japanu, Nepalu, Južnoj Koreji, Vijetnamu, Novom Zelandu itd. Za rast treba puno sunca i suhog zraka, a uspijeva i u hladnijim - planinskim predjelima.
 • Camelia Sinensis Assamica: podrijetlom je iz pokrajine Assam, u Indija. Grm ima nešto krupnije lišće, nalazi se na Indijskom potkontinentu i na Šri Lanki. Od njega se uglvnom proizvodi crni čaj. Za uspješan rast potrebna mu je vruća, vlažna - dakle, tropska klima.

Odakle potječe zeleni čaj?

Neosporna domovina zelenog čaja je Kina, točnije provincija Yunnan. U njoj se uzgaja 260 od nešto više od 380 varijacija ove biljke. Nesporno je, da su Kinezi vrlo dobro poznavali čaj već u 3. tisućljeću pr.n.e., dok se pijenje čaja u Japanu raširilo u 12. stoljeću prije pr.n.e.

Vrste zelenog čaja

Nema svaki zeleni čaj isti okus, čak i ako je iz iste biljke. Kod čaja je važan rast, vrijeme berbe i obrada listova čaja.

Najvažniji čimbenici koji utječu na čaj:

 • obrada lišća čaja
  • tlo, klima, način uzgoja biljke
  • vrijeme berbe
  • koji su dijelovi biljke su obrani (vršci, prva tri listića, četvrti, peti list i grančice, ...)
  • kolika je toplota kod prerade čaja
  • kakvog oblika su listovi (sjeckani, uvaljani, ...)
  • veličine listova čaja

Po čemu se razlikuje ovaj zeleni kineski od  japanski čaja?

Kada govorimo o čaju iz Kine ili Japana, govorimo ne samo o dvije različite čajne tradicije, nego prije svega o dva različita načina prerade čajnih listova. U Kini ih prže, dok ih Japanu kuhaju na pari. Druge države, koje prerađuju zeleni čaj, oponašaju kinesku ili japansku metodu. Pri tome se unaprijed odlučuju hoće li čaj biti travnatiji, ili slađi, zemljaniji.

Kineski zeleni čaj

Kineski zeleni čajevi su prženi. Prže ih u posebnim košarama, tavama ili u velikim bubnjevima - na taj način zaustavljaju oksidaciju.

Kineski čajevi su žuto-zeleni ili zeleni tj. tamnozelene boje i slatkog, zemljanog okusa.

Zanima li vas ponuda kineskih zelenih čajeva? Kliknite za ponudu

Japanski zeleni čaj

Japanski zeleni čajevi se kuhaju na pari. To znači da se, nakon brzog sušenja na suncu, čajevi pare kako bi se zaustavila oksidacija i dobila tipična zelena boja čaja.

Japanski čajevi su po svojoj aromi nježnijeg, travnatog okusa.

Zanima li vas ponuda japanskih zelenih čajeva? Kliknite za ponudu

Leave a Reply