Voćni čaj je piće od voćne infuzije. Mogu se podijeliti na klasične voćne čajeve od jedne biljne vrste,
poput šipka, te mješavine različitih vrsta voća. Okusi se temelje na paletama korištenog voća i kreće
se od voćnog do cvjetnog, slatkog, ljutog, osvježavajućeg i tropske arome. Voćni čajevi su bez kofeina
i gotovo bez kalorija.
Osim komadića voća i prirodnih eteričnih ulja, voćni čajevi sadrže cvjetove hibiskusa i plodove šipka,
voće koje između ostalog sadrži organske kiseline i flavonoide. Stoga voćni čajevi potiču procese
čišćenja u tijelu i imaju antioksidativna svojstva. Imaju osvježavajući kiselkasti okus, pogodan za
jutarnje osvježenje, zimi kao topli napitak, a ljeti u velikim vrućinama pristaju hladni i s kockicom
leda. Ne sadrže kofein i mogu se piti u bilo koje vrijeme dana i noći.
Voćni čajevi (ili tako kaže legenda) razvijeni su kada je kineski car želio poboljšati okus nekih biljnih
čajeva i stoga su mu dodali komadiće voća.
Od tada su voćni čajevi postali izuzetno popularni u cijelom svijetu.
Za razliku od biljnih čajeva koje ljudi uglavnom piju kako bi eliminirali jedno ili drugo, voćne čajeve
pijemo radi okusa i da njima ''okrijepimo'' dušu. Izvrsni su zimi kada nas ugodno griju, ali i ljeti kada
od njih možemo napraviti ukusne ledene čajeve kojima možemo dodati začinsko bilje poput limunske
trave za dodatno poboljšanje okusa, metvica, matičnjak.