Mjera: 1 čajna žličica (cca. 2g)
Temperatura vode: 100°C
Vrijeme namakanja: 3-5 min
Za šalicu od 2 dl odmjerimo 1 čajnu žličicu čaja i prelijemo s vodom, koja je zavrela. Nakon 3 min. čaj procijedimo. Čaj se može preliti do tri puta. Pri drugom i trećem prelijevanju pazimo na temperaturu vode te malo produžimo vrijeme namakanja.
Pravilna temperatura vode i vrijeme namakanja su vrlo bitni u pripremi čaja. Ako prelijete čaj s vrućom vodom kada se ne preporučuje, ili produžite vrijeme namakanja, čaj će imati trpkiji okus. Crni čaj s duljim vremenom namakanja neće biti jači po učinku budnosti. Nakon 5 min. u čaju dolazi do otpuštanja tanina.
Priprema na tradicionalan masala način
Ulijte vodu u posudu, stavite je na peć i pustite da prokuha. Zatim dodajte crni čaj, pustite da kuha minutu ili dvije i sve dobro promiješajte. Sada kad imate pripremljenu bazu, dodajte mlijeko i šećer te pustite da ponovno kuha, jednu minutu, a zatim isključite kuhalo. Cijelu mješavinu procijedite i poslužite vruću (po mogućnosti s kolačićima :) ).
Crni čaj i mlijeko
Dobro je, da se u crni čaj doda mlijeko. Iako to nije nužno, preporuča se, jer je crni čaj prirodno kiseo (slično kavi), a mlijeko smanjuje kiselost.