Karakteristike i rukovanje čajnikom od lijevanog željeza
Pozitivne karakteristike čajnika od lijevanog željeza
Zahvaljujući tankoj i neravnoj površini čajnici od lijevanog željeza učinkovito zadržavaju temperaturu vode i čaja, a ako ih tretiramo pažljivo i oprezno, oni se mogu koristiti desetljećima.
Hrđa na čajniku i učinak iste na ljudsko tijelo
Nakon određenog razdoblja uporabe čajnik će početi hrđaviti u područjima gdje je sloj ugljika previše tanak. Kada voda prokuha u takvom čajniku također će sadržavati male tragove željeza, koje će želučana kiselina neutralizirati. Željezo će se zatim apsorbirati u krv, što je dobro za tijelo jer sprječava anemiju.
Upozorenja i rukovanje kuhalom od lijevanog željeza
• Čajnik od lijevanog željeza može se oštetiti jakim silama (padom) koje djeluju na njega, stoga pažljivo rukujte njime.
• Prije prve upotrebe čajnik napunite kipućom vodom, ostavite da odstoji nekoliko minuta da se zagrije, a zatim ocijedite vodu.
• Čajnik nije prikladan za zagrijavanje vode na grijaćim površinama (plinska, indukcijska, staklokeramička ploča, električni grijači, svijećnjaci).
• Nemojte kuhati čajeve koji sadrže voće u čajniku, jer voćna kiselina može oštetiti sloj cakline unutar čajnika.
• Ne ostavljajte čaj ili vodu predugo u čajniku.
• Čajnik nemojte prati u perilici posuđa.
• Nemojte koristiti deterdžent ili grubu spužvu za čišćenje čajnika. Čistite samo toplom vodom i mekom krpom.
• Nakon korištenja čajnika:
- okrenuti prema dolje da se isprazni
- obrišite mekom krpom
- ostavite da se jako dobro osuši kako biste izbjegli hrđu.